Idilična visokogorska vas Sorica hrani pomemben spomenik naše kulturne dediščine, to je rojstno hišo slikarja Ivana Groharja (1867-1911). Hiša ni obnovljena le kot muzej, njena vrata so široko odprta tudi za umetniške dejavnosti, ki ljudi povezujejo. V njej je urejena Groharjeva spominska zbirka, galerija, etnografski muzej, likovna in glasbena delavnica pa nudita izobraževalni ali zabavni turistični program.

V Groharjevi zbirki visijo slike, precej drugačne od nam poznanega impresionizma. Slikar Ivan Grohar je namreč začel svojo slikarsko pot kot odličen podobar in portretist. Celih 10 let je trajalo to obdobje in delček tega je na ogled v njegovi zbirki. Tu je tudi njegovo stojalo, kovček, škatla za barve, nedokončana slika,…

Etnografska zbirka priča o času, ki ga ni več- Bili so kolarji, drvarji, krojači, šivilje, krovci skrilastih streh. Orodje kmeta priča o trdem življenju teh krajev. Škaf peric je prazen. Na ognjišču samevajo lonci. V zbirki se lahko seznanite z najnujnejšo zaščito etnografskega predmeta pred propadanjem.

V galeriji razstavljajo različni slikarji, učenci slikarske šole, slikarskih kolonij, kiparji,… Tu lahko kupite tudi spominek, sliko, risbo,…

 

 

Glasbena delavnica v Groharjevi hiši privablja s kvalitetnimi inštrumenti in zanimivim programom. Učimo se nove pesmi, prirejene za spremljavo z Orffovimi inštrumenti. Seznanimo se z melodijo, ritmom in akordi. Za vsakega udeleženca imamo pripravljen inštrument in na koncu zaigramo v tolkalnem orkestru. Mimogrede boste znali zapeti in zaigrati novo melodijo. Igrali boste na afriška tolkala, konge, bongose, spoznali ksilofone, metalofone, koncertne zvončke, kabaso, strgalo, agogo zvonec ter še mnogo drugih ritmičnih in melodičnih tolkal. Pridite in uživajte v glasbi.

V likovni delavnici se naučimo nove tehnike. Spoznamo se z likovno teorijo. Program poteka po težavnostnih stopnjah in se nadgrajuje. Likovni material dobite pri nas, izdelek na koncu odnesete s sabo domov. Slikamo na različne podlage –les, kamen, blago, steklo, papir,… Spoznamo skrivnosti velikih slikarjev, ter se načimo zakonitosti barvnega kroga in mešanja barv.

Iskanje

Novosti - spremembe:

02.05.2019;  CESTA PODROŠT - SORICA JE  ODPRTA

06.03.2019; Zapora ceste Zali log-Podrošt: http://www.di.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/5988/

KS: 26.05.2019; Zapisnik sestanka KS 05/2019

TD: 

GD:  

 

ŠD: Spletna stran športnega društva Sorica

ŠD:

 

RAZNO:

Gostišče Macesen:

Povezave-razne:    Tekaški Forum;

Sorica - Vreme, kamera ARSO

Soriška planina: KameraSpletna stran,

 

30.08.2014:Downhill Sor'ca 2014-Foto- povezava MTB

 

 

Spletna stran Sorice...
Več...

 

Arhiv novic