Groharjev teden je ena izmed tradicionalnih prireditev v Sorici. Organizira ga Prosvetno društvo Ivan Grohar Sorica, in sicer že več kot 30 let. Člani društva določijo dogodke in pripravijo program, velikokrat v sodelovanju s Podružnično šolo Sorica in Groharjevo hišo. Groharjev teden je navadno potekal prvi teden v juniju, zadnja leta pa ga izvedemo v drugem tednu istega meseca. Dogodek je bil včasih najbolj znan po koncertu glasbene skupine Orfej, ki jo je najprej vodil Miro Kačar, nato pa je dirigentsko paličico prevzel Gašper Kačar. Lahko bi rekli, da so bila to zlata leta Groharjevega tedna, saj so koncerti res pustili pečat, tako glasbeno kot tudi vsebinsko. Zdaj glasbena skupina Orfej na žalost ne deluje več.

Prireditve in dogodki so po navadi razporejeni v dveh vikendih okoli 2. tedna junija. Poskrbimo za različne generacije in različno obarvane kulturne vsebine. Ker je dogodek povezan z velikim slikarjem Ivanom Groharjem, ne moremo preko likovnega dogodka v obliki slikarske kolonije ali pa delavnic za otroke in odrasle. Prireditev je tudi glasbeno obarvana, zato teden zaključimo s prireditvijo ob zaključku Groharjevega tedna, kjer največkrat nastopajo domačini in učenci PŠ Sorica. Vmes vsako leto poskrbimo še za kakšno novo vsebino. Tako se je v teh letih zvrstilo kar nekaj različnih dogodkov, kot so likovne kolonije, dramske predstave, likovne in glasbene delavnice, literarni večeri, košarkarski turnirji, razni pohodi in potepanja po Sorici in njihovi okolici, redni letni koncerti glasbene skupine Orfej z gosti, kino Ivan, razne razstave in koncerti …

Groharjev teden je prireditev, ki vabi različne generacije in različne interese, zato zagotovo vsak najde kaj zase. Se vidimo torej na naslednjem Groharjevem tednu!