Predstavitev društva

Prosvetno društvo Ivan Grohar Sorica deluje vse od leta ____ in trenutno šteje ___ članov. Predsednica društva je Helena Omrzu. Društvo organizira kulturne prireditve v Sorici ter razne delavnice za otroke in odrasle. Najbolj prepoznavna prireditev je zagotovo Groharjev teden, ki se običajno odvija drugi teden v juniju. V okviru Groharjevega tedna se odvijejo različne glasbene in likovne delavnice ter prireditev, posvečena Groharju. Društvo tesno sodeluje tudi s Podružnično šolo Sorica, tako običajno s skupnimi močmi pripravimo prireditev ob obisku dedka Mraza ter prireditev ob materinskem dnevu. Vsako leto se ob dnevu žena zberejo tudi prebivalke Sorice, otroci pa so deležni pravljičnih uric in različnih ustvarjalnih delavnic ter potepanj po Sorici.

Zgodovina

Prosvetno društvo v Sorici je bilo ustanovljeno leta 1911, s prvotnim imenom Katoliško slovensko izobraževalno društvo v Sorici. V takrat ustanovljeno društvo se je vpisalo 44 članov, idejni ustanovitelj pa je bil škofjeloški rojak Jurij Karlin. Pod okriljem Prosvetnega društva je nastala knjižnica, pevski zbor, tamburaški orkester, gledališka skupina … Na pobudo društva je bil zgrajen tudi Zadružni dom z dvorano in odrom. Več o zgodovini društva si lahko preberete v članku na naslednji povezavi. 

Članek – Prosvetno društvo

V preteklosti je bila najbolj prepoznaven člen društva glasbena skupina Orfej. V najboljših časih je štela več kot 40 članov in imela več kot 200 nastopov po vsej Sloveniji. Več o zgodovini glasbene skupine Orfej si lahko preberete na naslednji povezavi.

Članek – Zgodovina Orfeja