Športno društvo Sorica je bilo vpisano v register  kot Športno rekreacijsko društvo  dne 17. 10. 1979. Športna aktivnost je bila v Sorici prisotna že precej pred tem v okviru Turističnega društva Sorica. Namen Športnega društva je delovanje na področju športa, izvajanje dejavnosti, ki omogočajo čim večjemu številu članov aktivnosti na področju športa. S tem namenom društvo organizira dejavnosti in tekmovanja v vseh letnih časih ter izkorišča naravne danosti kraja.

Sorica z okolico je poznana po izdatnih snežnih padavinah in tako ni čudno, da so se prirejala tekmovanja v smučanju v vasi Sorica, bili so organizirani treningi  za otroke in mladino, ki so se udeleževali tekem po celi Sloveniji ter dosegali lepe športne rezultate. Iz udejstvovanja v alpskem smučanju se je razvil Pokal Sorica, ki je v določenih letih privabil čez sto tekmovalcev iz cele regije in se je obdržal vse do lanskega leta 2020, ko ga zaradi epidemije koronavirusa ni bilo mogoče izvesti.


Mladina se je navduševala tudi nad kolektivnimi športi, kot sta košarka in nogomet, in prav z nogometom je navdušila tudi starejše ljubitelje nogometa, da so se jim pridružili. Nogometna ekipa Sokoli je bila ena prvih, ki so se priključili tekmovanju “ Divja liga” za Selško dolino. Po izgradnji športnega igrišča v Sorici so začeli z igranjem malega nogometa in prirejanjem turnirjev v malem nogometu. Ekipa Sokoli se je z ustanovitvijo Športnega društva preimenovala v ekipo Športnega društva, ki se je udeleževala turnirjev po Gorenjski in Primorski ter se vračala tudi s pokali.


Tek je osnova za vse športne panoge. Nekaj entuziastov se je s tekom začelo rekreativno ukvarjati, trenirati in začeli so hoditi na tekmovanja v bližnjo in daljno okolico. Med njimi je prav, da se omeni tudi našega člana, še vedno slovenskega rekorderja v maratonu, Romana Kejžarja, ki je vrsto let uspešno nastopal v tekih na dolge proge in se udeležil tudi več olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. V Sorici so v začetku organizirali teke za domačine, kasneje je to preraslo v teke širšega značaja kot je prepoznaven Groharjev tek.


Ob ustanovitvi društva se je uredilo tudi asfaltno športno igrišče v Sorici, ki je članom dalo še več možnosti za športno udejstvovanje. Čez čas so se ob športnem igrišču dogradila otroška igrala, ki jih z veseljem uporabljajo naši najmlajši, kot tudi ostali otroci, ki obiščejo našo vas. Na igrišču se s prijatelji lahko pomerite tudi v veliki igri človek ne jezi se.

Z ureditvijo telovadnice v Gostišču Macesen se je ponudila tudi možnost igranja namiznega tenisa v zimskem času. Vsakoletno je organizirana liga v namiznem tenisu, ki se jo udeležijo domačini ter igralci iz okoliških krajev. Prav tako je vsako leto organiziran tudi turnir.

Dosedanji predsedniki Športnega društva Sorica:

Miro Kačar

France Grohar

France Trojar

Tone Egart

Rene Benedičič

Igor Marin

Primož Pintar

Tadej Jensterle

Koledar dogodkov

Pokal Sorica, veleslalom – februar

Pustovanje na igrišču – pustna nedelja

Liga namizni tenis – december–marec

Groharjev tek – september

Turnir namizni tenis – december

Kontakt

Športno društvo Sorica

Spodnja Sorica 24

4229 Sorica

sdsorica@gmail.com

041/906-088 Tadej Jensterle, predsednik

Arhiv:

https://sites.google.com/view/sport-sorica/domov

https://www.facebook.com/sportnodrustvo.sorica