Obisk iz Innichena v Sorici

Pretekli vikend so Sorico obiskali prebivalci Innichena na Južnem Tirolskem, ki so si prišli pogledati območje kamor so se pred natanko 740 leti preselili njihovi predniki. Skupno je v Sorico med 29/4 in 1/5 prišlo 38 ljudi od tega 18 otrok.

Soričane ter prebivalce vasi pod Ratitovcem s tem južnotirolskim mestom veže skupna zgodovina in kulturno izročilo, ki se skozi stoletja ohranja že vse do leta 1283, ko je freisinški škof Emiho na to območje naselil prvih 20 družin iz Innichena in bližnje okolice.

Gostom so domačini iz Sorice ob njihovem prihodu priredili lep sprejem s kulturno prireditvijo, ki so jo soustvarili člani TD Sorica in otroci iz bližnjih vasi. Na prireditvi sta goste pozdravila predsednik Krajevne skupnosti Sorica Rudi Pintar ter župan občine Železniki Marko Gasser, otroci pod mentorstvom Mateje Vozelj, Katje Gartner in Tine Pintar pa so pokazali tradicionalne plese, pesmice, recitale ter igro v soriškem narečnem govoru na tematiko o peki kruha in življenje v vasi nekoč. Po prireditvi pa je sledila tudi pogostitev in druženje kjer so ljudje imeli čas, da med seboj še malo »pomerlajo« in se podružijo. 

Martin Gasser vodja skupine in glasbene šole v Innichenu je povedal, da je »vesel toplega sprejema, ki so jim ga ob prihodu pripravili prebivalci Sorice in da so se tu res počutili kot doma« Ingrid Tempele in Wolfgang Agstner iz Innichena, ki sta tudi člana pevskega zbora Štiftskor Innichen pa sta povedala, da sta nasušena nad lepoto Sorice in njene okolice ter tudi nad deli Ivana Groharja in pa nad živahnim družabnim, kulturnim in umetniškim življenjem v Sorici kjer se tudi še v današnjem času kažejo povezave med obema skupnostima.

Gostje iz Innichena so si namreč v nedeljo ogledali Groharjevo hišo imeli voden ogled vasi ter prisostvovali pri sveti maši v farni cerkvi svetega Nikolaja v Sorici. Po maši pa so jim farani in župnik priredili prijeten sprejem pred cerkvijo, kjer so lahko pokusili tudi domače dobrote, ki so jih napekle gospodinje.

Polni lepih vtisov so se prebivalci Innichena iz Sorice poslovili v ponedeljek zjutraj in preko Ljubljane krenili nazaj domov. Obljubili so, da se bodo v Sorico še vrnili, prav tako pa bodo izkazano  gostoljubnost skušali vrnili ob septembrskem obisku Soričanov v Innichenu ob darovanju velike voščene sveče v štiftni cerkvi.

Vsem prebivalcem in sodelujočim pa za izkazano gostoljubje izrekajo en velik »dǫŋkX šən«.